Language: NL - EN

Stefaan Vanheertum

°1956
België
www.yesmusic.be

Stefaan Vanheertum is geboren te Gent op 23 oktober 1956. Vanaf zijn jeugd zingt hij in verschillende koren, studeert piano en alt blokfluit, volgt lessen in harmonie, muziektheorie en -geschiedenis en studeert later ook altsax. Hij studeert ook muziektheorie en harmonie aan het Gentse muziekconservatorium.
Terzelfdertijd studeert hij scheikunde aan de Gentse Rijksuniversiteit waar hij een doktoraat in de wetenschappen behaalt in december 1982. Vanaf 1984 bouwt Stefaan Vanheertum een professionele carriere uit in het bedrijfsleven in technisch-commerciele functies. Momenteel is hij European area sales manager in een vooraanstaand chemisch bedrijf actief in de petrochemie.

Vanaf 1986 komponeert Stefaan Vanheertum regelmatig en dit resulteert hoofdzakelijk maar niet uitsluitend in een aantal liederen en kamermuziek.
Een groot aantal composities zijn opgedragen aan vrienden die professionele muzikanten zijn.

Kompositie is niet zijn beroep en neemt daarom het grootste deel van zijn vrije tijd in beslag. Deze situatie creëert echter een onafhankelijkheid welke volledige vrijheid garandeert en ten opzichte van stijlontwikkeling geen compromissen oplegt.
Wat kompositorische technieken en instrumentatie betreft, is Stefaan Vanheertum autodidakt.
De stijl van zijn komposities valt onder modernisme en postmodernisme. Door zijn muzikale opleiding en zijn koorzangervaring zijn de kompositorische technieken welke hij toepast gebaseerd op mild serialisme en diatonische "new simplicity". Een van de belangrijkst factoren in zijn kompositorisch proces is de toegankelijkheid van de muziek voor zowel de toehoorder als de uitvoerder, zonder in te boeten aan originaliteit.

Concerten, volledig gewijd aan wereldpremieres van zijn werk, worden door de komponist zelf georganiseerd in februari 1995, januari 1998 en oktober 2006. Steeds worden professionele muzikanten geëngageerd en commentaren van publiek en uitvoerders zijn enthousiast. Ondertussen worden zijn werken ook in andere concerten gespeeld.

Stefaan Vanheertum is lid van SABAM, de Belgische organisatie voor copyright bescherming, waar de meeste van zijn werken geregistreerd zijn en van COMAV, de vlaamse componistenvereniging.

Souterliedekens

Psalm 120

Psalm 121

Psalm 122