Language: NL - EN

Koen Dejonghe

Koen Dejonghe studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij een gecombineerd einddiploma Laureaat Piano/Muziekopvoeding van het Algemeen Onderwijs behaalde. Aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen behaalde hij vervolgens het Hoger Diploma voor Kamermuziek, evenals een eerste prijs Fuga. Hij besloot zijn studies met een eerste prijs Compositie.

Zijn oeuvre omvat meer dan 80 werken in verschillende genres, van orkestwerk tot solo, van koor tot lied, geschreven zowel voor professionelen als voor amateurs. Het valt op dat hij schrijft vanuit de eigen speelervaring. Zijn composities zijn meermaals bekroond zoals de Muizelhuisprijs voor het 'Cello-kwartet', de Jef Van Hoofprijs en Laureaat van de Koninklijke Academie voor zijn '2e Strijkkwartet', en een Award voor de beste orkestratie bij Song Expo voor het orkestwerk 'Jace', een wedstrijd met 1500 inzendingen uit 22 landen.

Naast veel kamermuziekwerken zijn de belangrijkste scènische composities o.a. de 'Drie Sonnetten' op tekst van Hugo Claus voor alt, bas, jongenssopraan, koor en klein orkest dat destijds in aanwezigheid van de auteur met veel succes werd opgevoerd, de opera 'KET' op een eigentijds geëngageerd libretto van Geert Van Istendael en in opdracht van Jeugd en Muziek Brussel, geschreven voor symfonisch orkest, rockband en 8 zangers en 5 maal uitgevoerd in 2003. Ook in 2003 was er de draaiorgeloperette 'Dans voor Lieveke' in opdracht van het Draaiorgelmuseum in Utrecht: een Vlaamse versie van Assepoester, speciaal voor de allerkleinsten gecomponeerd, en geregisseerd door de bekende Nederlander Marcel Sijm.

Vanaf 2004, na zijn opera KET, is Dejonghe stilistisch geëvolueerd naar muziek met meer gebruik van communicatieve harmonieën voor een groter publiek.
In die stijl situeert zich ook zijn muziek voor de musical 'De Sneeuwkoningin' en enkele kleinere werken zoals de '3 Lullabies' geschreven voor zijn eigen kinderen.

Werken op CD zijn o.a. het zeer melodisch klinkende 'Klarinetkwintet', het 'Vioolconcerto' met het Symfonieorkest v. Vlaanderen en 'Jace', een orkestwerk dat werd gedirigeerd door Robert Groslot.

In het dagelijks leven is Koen Dejonghe o.a. leraar Muziektheorie en kamermuziek aan de Muziekacademie's van Antwerpen en Sint-Niklaas waar hij zijn leerlingen ook stimuleert om te componeren.

Souterliedekens

Psalm 41