Language: NL - EN

Toon Daems

°1952

Al vrij jong werd Toon geboeid door de muziek. Componeren zat hem in het bloed. Wegens omstandigheden kon hij geen muzikale opvoeding genieten maar dat belette hem niet om door grondige zelfstudie muzikale kennis op te doen.

Hij schreef tal van kerkliederen, bewerkingen, zettingen en composities voor uiteenlopende gelegenheden. Zijn eerste grote werk, een passieconcert, ' Jezus' lijden dood en verrijzenis ' voor twee koren en kamerorkest werd in 1993 werd gecreëerd en in 1994 en in 2011 nogmaals met veel succes uitgevoerd.

In 1999 werd 'De Gouden Stemvork', een kindermusical, gecreëerd door de Lambertijnen, een kinderkoor uit Ekeren o.l.v. Els De Cauwer. Wegens het enorme succes schreef hij een tweede kindermusical 'Lachen is Gezond'. In 2001 voltooide hij het liturgische werk 'Drie Psalmen' voor sopraan, mezzo-sopraan en alt, 4-st. koor, orgel en kamerorkest. In november 2003 werd zijn Requiem uitgevoerd door het jeugd en muziek orkest o.l.v. Ivo Venkov met medewerking van het Vlaams Radio Koor, het Middelburgs kamerkoor en Helikon. Het Requiem is een werk voor twee sopranen, twee koren en symfonisch orkest.

Eind januari 2005 werd een derde kindermusical getiteld: 'De Kerstman is het beu', uitgevoerd en in maart 2006 werd de kindermusical 'Roger de leeuw gaat met pensioen' ten gehore gebracht.

Hij won in 2005 de Klara compositiewedstrijd voor pianotrio naar aanleiding van 75 jaar radio met als thema 'Hommage aan Mozart'. In datzelfde jaar voltooide hij een muzikaal sprookje voor symfonisch orkest, ballet, sopraan en jeugdkoor getiteld: 'Het meisje dat zo vrolijk danste'.

In 2006 voltooide hij 'Gedachten aan een engel', een werk voor mezzosopraan, koor en orkest. Dit werk schreef hij in nagedachtenis van, en geïnspireerd door Imke Vanhaecke (° 28/7/2005 - † 7/2/2006), zijn eerste kleinkind dat geboren werd met een ernstige hartafwijking. Na zes maanden strijd werd zij een engel. In augustus 2007 voltooide hij een muzikaal sprookje voor verteller en symfonisch orkest 'Bjoke de Beer'.

In maart 2007 werd een nieuwe kindermusical 'De Academie voor Dierenmanieren uitgevoerd. In 2008 werd het muzikaal sprookje 'Kabouter Trommelijn' gecreëerd door de Academie voor Muziek en Woord te Schoten. Hij schreef ook muziek voor de Jachthoorngroep 'Botermelck - La Garenne' uit Schoten dat reeds in verschillende landen werd uitgevoerd. Een nieuwe kindermusical getiteld 'Fenneman Florian Flinterjan' voltooide hij in 2009. Ook schreef hij een dertigtal liederen voor Amatogo junior, een jongerentoneelgroep uit Gooreind. In 2010 voltooide hij een nieuw werk voor piano, koor en symfonisch orkest: 'In het Licht'. Tevens voltooide hij recent een nieuwe kindermusical 'Het Geheim van Imkester' dat in 2013 zal uitgevoerd worden. Vorig jaar startte hij met 'Sempre' (koortje van zes enthousiaste meisjes) waarvoor hij 'Angel songs' schreef, 8 Engelstalige liederen over het geloof in engelen en hun plaats in ons leven. Begin 2012 zal dit werk gecreëerd worden. Recent schreef hij een boek 'Aanvaarden' : filosofische gedachten over de zin van het bestaan bedoeld voor jongeren.

Souterliedekens

Psalm 24

Psalm 25